woensdag 31 januari 2018

Erasmus in Keele (Keele University)



Ik kan me voorstellen dat je – als student op zoek naar een Erasmusbestemming – op dit moment zit weg te dromen bij die vele warme en zonnige bestemmingen in Spanje, Italië of Frankrijk. Hoewel het weer in Engeland over het algemeen ietsje minder warm en zonnig is, zou ik je toch willen aanraden om ook eens na te denken over een Erasmusuitwisseling in Keele. Bakken op het strand zit er niet in, maar je krijgt wel de kans om te studeren in een súpermooi en op-en-top Engels decor. De Keele campus ligt zo’n beetje in the middle of nowhere en wordt overspoeld door honderden rondcrossende eekhoorntjes, maar toch zit je er ook goed voor tripjes naar o.a. Manchester, Liverpool, Birmingham, the Peak District en London.

Overtuigd? Lees dan zeker verder voor de praktische informatie!

Keele University

De universiteit
Studeren aan Keele University is echt helemaal anders dan aan onze KU Leuven. Ons kleine betonnen blokje in Antwerpen valt echt niet te vergelijken met de campus van Keele, die eigenlijk een volledig dorp is. Er zijn meerdere gebouwen waar er wordt lesgegeven, maar er is ook een studentenrestaurant, een supermarktje, een bankkantoor, een Starbucks én een Costa, een apotheek, een sportcentrum met o.a. een volledige fitness en een bibliotheek die 24/7 open is. Verder zijn er ook meerdere pubs en bars waar je ’s avonds terecht kan en als je graag uitgaat zal je het in de SU (Student’s Union) ook zeker naar je zin hebben!

Er wordt vaak gesproken van the Keele bubble, want eigenlijk kun je perfect overleven zonder de campus te verlaten. Als je dat liever wel eens doet, kun je de bus nemen naar Newcastle-Under-Lyme. Daar zijn er meerdere grote supermarkten (Morrissons, Sainsbury’s, Lidl, Aldi), een heleboel andere winkels en een geweldige cinema (ga zeker op maandag, dan betaal je maar £4!). Diezelfde bus brengt je ook naar het station van Stoke-On-Trent, vanwaar je met de trein het hele land door kan reizen. Bussen zijn er tijdens de week om de 10 minuten en je kunt een tienrittenkaart kopen, waardoor je maar £1,60 per rit betaalt.

Ik vond het leven op de campus heel erg tof. Omdat de campus een soort van dorp is, kom je heel vaak bekenden tegen als je buiten rondwandelt. ’s Avonds is er ook altijd wel iets te doen in één van de bars of de SU. Bovendien zijn er in Keele ook heel veel societies, die regelmatig activiteiten of socials organiseren. Van de Harry Potter-society tot de International Society, van hockey tot mountaineering, UNICEF tot de Tea Appreciation Society, … Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat!

Accommodatie
Keele heeft eigen accommodaties op de campus. Je kan ervoor kiezen om zelf off-campus een kot te zoeken, maar ik vond het persoonlijk wel heel leuk en gemakkelijk om op de campus zelf te wonen. Keele heeft echt honderden kamers op de campus en geeft ook nog eens voorrang aan nieuwe studenten – de kans is dus heel groot dat je een kamer krijgt als je die wil. De studentenkamers zijn net zoals in de rest van het land niet heel goedkoop, maar met je Erasmusbeurs geraak je wel al een heel eind. De verschillende soorten kamers en de prijzen vind je hier: https://www.keele.ac.uk/studyatkeele/accommodation/newinternationalstudents/internationalfeesroomtypes/.

Ik verbleef zelf in Lindsay Court, waar ik een kamer met eigen douche en wc had. De keuken deelde ik met 7 andere mensen. Leuk extraatje: je kamer en badkamer worden om de twee weken gepoetst!

Vakken
Ik zei het net al: studeren aan Keele University is echt helemaal anders dan in Antwerpen, ook qua vakken en manier van studeren. Aan Keele worden er geen echte taalkunde-opleidingen gegeven. Als je graag veel grammatica- en taalvaardigheidsvakken wil volgen is Keele dus misschien niet de beste optie. Als je echter je spectrum wil verbreden en eens totaal andere vakken wil volgen, zit je er zeker goed! Het aanbod is echt heel breed en je mag verschillende vakken van meerdere opleidingen opnemen, zolang je maar toestemming krijgt van de international office in Antwerpen. Denk maar aan International Relations, Politics, Philosophy, Sociology, Media and Communications, English Literature, Film Studies, English Language Teaching, … Een tweede verschil is dat je aan Keele niet zoveel les hebt als in Antwerpen. Ik had zelf bv. maar 8u les per week. Daar staat dan wel tegenover dat je veel moet lezen als voorbereiding op de lessen. Elke week krijg je een lijstje met verplichte readings en daar ben je telkens toch wel een behoorlijk aantal uur zoet mee.

Dat er geen taalkunde-opleidingen worden gegeven wil trouwens niet zeggen dat je er je tweede vreemde taal niet kunt onderhouden. Keele biedt namelijk verschillende language modules aan, waarin er op een eerder praktische manier taalles wordt gegeven. Geen moeilijke grammatica dus, maar wel veel focus op woordenschat, spreken, luisteren en schrijven. Voor Frans, Duits en Spaans wordt er lesgegeven tot C1-niveau. Italiaans, Arabisch en Russisch zijn er ook, maar daarvan ligt het niveau wel stukken lager.

Aangezien elk vak aan Keele voor 7,5 studiepunten meetelt, mag je dus vier vakken kiezen.
Dit zijn de vakken die ik gevolgd heb:

·        Introduction to International Relations.
     Dit vak geeft een inleiding tot de studie van international relations. De lessen gaan o.a. over het internationale statensysteem, globalisering, oorlog en veiligheid, kernwapens, humanitaire interventies, wereldeconomie, de Verenigde Naties, …
     Elke week is er een lecture (1u) en een tutorial (1u).
     Voor dit vak schrijf je een essay van 1500 woorden (50%) en heb je een examen (50%).
·        Mediated World.
     In dit vak onderzoek je hoe de media ons dagelijks leven beïnvloeden. Je bestudeert de media vanuit verschillende invalshoeken (sociologie, communicatiewetenschappen, filosofie, …). Hoewel het vak theoretischer was dan ik aanvankelijk had gedacht, vond ik het wel heel interessant.
     Elke week is er een lecture (1u) en een seminar (1u).
     Voor dit vak schrijf je een essay van 1500 woorden (50%) en heb je normaal gezien een examen (ik mocht als Erasmusstudent een tweede essay schrijven i.p.v. het examen – 50%).
·        English for Academic Purposes.
     In dit vak probeer je je academisch Engels nog een beetje te finetunen. Het vak is verplicht voor buitenlandse studenten die niet goed genoeg scoren op de taaltest die in de eerste week wordt afgenomen. Geen paniek, het niveau aan de KU Leuven is hoog genoeg om zonder problemen te slagen voor die test. Je kan er wel voor kiezen om, zoals ik, het vak toch op te nemen. Het is een heel nuttig vak als je nog wat wil oefenen op het schrijven van teksten in academisch Engels. Aangezien je voor je andere vakken hoogstwaarschijnlijk essays zal moeten schrijven, kan dit vak dus toch wel van pas komen.
     Elke week is er een 2u-durend seminar.
     Er zijn vijf woordenschattesten (20%), vier schrijfopdrachten (60%) en op het einde van het semester geef je een academische presentatie (20%).
·        German 9.
     Dit is het hoogste niveau van Duits dat Keele in het eerste semester aanbiedt. Het vak wordt gevormd rond de film Good Bye, Lenin en de soapserie Jojo sucht das Glück. Je bekijkt de film en de serie en bespreekt ze in de les. Verder wordt er ook wat dieper ingegaan op het leven in de DDR en de val van de muur. Af en toe wordt er ook wat grammatica gegeven, maar moeilijker dan Relativpronomen wordt het zeker niet. Met de voorkennis die je in Antwerpen al hebt opgedaan, zou dit vak zeker geen probleem mogen zijn.
     Elke week is er een 2u-durend seminar.
   Voor dit vak maak je een aantal huistaken, zijn er twee testen en is er een mondeling examen (een presentatie), een luisterexamen en een schriftelijk examen.


Vervoer naar Keele
Ik heb het vliegtuig genomen naar Manchester Airport, waar de mensen van Keele mij en de andere internationale studenten stonden op te wachten. We werden dan gratis met een bus naar de campus gebracht.

Tip: Brussels Airlines heeft een speciaal pakket voor uitwisselingsstudenten. Je betaalt ongeveer €200 voor twee vluchten, mag telkens 58 kg bagage meenemen en je mag je terugvlucht één keer gratis omboeken. Bovendien krijg je kortingscodes voor vrienden of familieleden die je komen bezoeken.

Papierwerk en contactpersonen
Met het opstellen van mijn Learning Agreement en het onderteken van mijn Confirmation of Stay heb ik zo goed als geen problemen gehad. De communicatie met de Keele international office verloopt echt heel vlot! Vaak krijg je al antwoord binnen een paar uur en ze doen er alles aan om je zo goed mogelijk te helpen.

Hier vind je de contactgegevens van de international office: https://www.keele.ac.uk/studyabroad/abouttheglobaleducationteam/. Voor vragen kan je vooral terecht bij Sara Venturelli en Lisa Stoker.

Ik hoop dat de meeste vragen hiermee beantwoord zijn. Verder kan ik alleen maar zeggen: grijp je kans! Erasmus is echt een onvergetelijk avontuur. Je leert nieuwe mensen kennen, leert zelfstandiger te zijn, leert jezelf beter kennen. Daarnaast krijg je natuurlijk ook de kans om je (in het geval van Keele) Engels te verbeteren en het hele Verenigd Koninkrijk door te reizen!

Engeland is natuurlijk geen supergoedkope bestemming, maar met je Erasmusbeurs geraak je zeker al een heel eind. Relatief gezien kun je zelfs stellen dat Erasmus eigenlijk een hele goedkope manier is om in Engeland te kunnen studeren: je hoeft namelijk geen £9000 inschrijvingsgeld te betalen én je krijgt er nog een beurs van ongeveer €1300 bovenop! 😉
  
Als je verder nog met vragen zit, mag je me gerust een mailtje sturen (elien.prophete@student.kuleuven.be) of een berichtje op Facebook sturen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten