vrijdag 9 februari 2018

Erasmus naar Karlsruhe (EPIC - master meertalige communicatie)



Inschrijving

Het Learning agreement en de formaliteiten voor de gastinstelling (kopie van je pas + overzicht van je punten op KU Leuven en in eerdere opleidingen) moesten vrij vroeg in orde zijn (voor eind mei). Meer actuele info hierover is te vinden op de website van de ‘Hochschule für Technik und Wirtschaft’. Wees op tijd, want de inschrijvingen sluiten eind mei en daarna kan je je niet meer inschrijven.

Sarrah: Opgelet: als je 25 jaar oud bent, moet je nog een aantal andere zaken in orde brengen voor je vertrekt. Zo heb ik me opnieuw moeten inschrijven bij de mutualiteit. Je moet ook kijken of je een extra verzekering nodig hebt voor je vertrekt. Op de site van de KU Leuven vind je hierover meer uitleg.

Huisvestiging & vervoer

Het is bijzonder moeilijk om een kot te vinden in Karlsruhe, door de vele studenten en het beperkte aanbod. Zodra je beslist om op Erasmus te gaan, begin je best al met zoeken en mails sturen! We raden jullie aan alle sites (bv. www.wg-gesucht.de , www.studentenwg.de , www.immonet.de , immobilienscout24 …  ) en Facebookpagina’s (bv. Wg gesucht in Karlsruhe)  i.v.m. koten in Karlsruhe in de gaten te houden en niet te kieskeurig te zijn.
Om je kansen om een kot te vinden te vergroten, kan je je ook aanmelden voor een kot van de school. Dat kan je vanaf begin april doen, maar maximum 6 maanden voordat je het kot nodig hebt. Wees er vroeg bij, want veel studenten zoeken een kot en het is niet gegarandeerd dat je er een krijgt. 

Sarrah: Zo ben ik dit iets te laat te weten gekomen en heb me rond 9 april nog snel ingeschreven, maar via deze weg ben ik uiteindelijk niet aan een kot geraakt. Toch is het de moeite waard om je in te schrijven langs deze weg. De kotprijzen liggen een pak lager dan in de rest van de stad.
Je krijgt hiervoor elke maand een link toegestuurd en je krijgt dan vijf dagen om te bevestigen dat je nog steeds interesse hebt in een kot. Heb je er dan uiteindelijk één gevonden en heb je het niet meer nodig, dan kan je nog altijd de link laten verlopen.
Bovendien krijg je van Angelika Günter-Warth, het hoofd van het international office, een mailtje over huisvesting. Je kan een bedrag van 200 euro overschrijven en dan zoeken zij een kot voor jou. Vaak kom je dan in een van de studentenhuizen vlakbij de school terecht. Ook hier zijn de plaatsen beperkt. Wees vooral niet ontmoedigd als je niet direct iets vindt.

Federica: Toen ik net aangekomen was, had ik nog geen kot en ben ik nog drie weken lang op het kot van mijn Erasmusbuddy gebleven. Stuur voldoende mails en maak de inhoud wat aantrekkelijk. De kotbewoners krijgen meestal meer dan 100 e-mails, waaruit ze er een tiental selecteren om op ‘kotsollicitatie’ te komen. 

Sarrah: Ook opletten voor oplichters, want er zitten er redelijk veel tussen. Ikzelf heb reacties gekregen van vermoedelijk drie oplichters. Je zal ze wel snel herkennen: ze schrijven in gebrekkig Duits, komen vaak uit Groot-Brittannië of een ander land en vragen om eerst geld te sturen en dan sturen ze pas je sleutels op. Dus stort nooit geld voor je het kot gezien hebt en je je contract getekend hebt. Vraag desnoods het contract op voorhand via mail en teken het pas daar als je je kot bezichtigd hebt.

Als je dan een positieve reactie krijgt (vaak heel laat), kan je kijken of dat qua afstand naar de school (en ev. stageplaats) haalbaar is. Het is ook aan te raden een fiets mee te nemen naar Karlsruhe. Dit is zeker heel handig in de eerste weken dat je er bent. Alles is met de fiets zeker goed bereikbaar en het is een zeer fietsvriendelijke stad. Bv. Sarrah en Marianne wonen in Grünwinkel op een vijftal km van de school en de binnenstad.

Nadat je een woning hebt gevonden, moet je naar het gemeentehuis om je nieuwe woning en je verblijf in Duitsland aan te melden. Als je dit hebt gedaan krijg je op vertoon van je studentenbewijs een heel nuttig cadeaupakket met bonnen en een gratis semesterticket voor het openbare vervoer! In het weekend en op weekdagen tussen 18u en 5u kan je verder gratis met het openbaar vervoer reizen zolang je je studentenkaart en je ‘Bescheinigung’ (die vind je op het studentenportaal van de Hochschule) bij je hebt.

Aanmelden bij de burgerlijke stand

Binnen de twee weken nadat we een woning gevonden hadden, moesten we ons aanmelden bij de ‘Bürgeramt’ om ons tijdelijk verblijfsadres vast te leggen. Hiervoor kregen we een document van de kotbaas om ons vervolgens zelf te gaan aanmelden. Aangezien deze afdeling bijna enkel in de voormiddag geopend was (slecht 1x per week op donderdag ook in de namiddag), besloten we om maandagmorgen naar daar te gaan. Hoewel we een kwartier voor opening aankwamen, stond er toch al een hele wachtrij. Het is dus aan te raden goed op tijd te gaan. Verder is het ook interessant om bij je aanmelding te vermelden dat je niet-gelovig bent. Ben je dat wel en laat je dat aanduiden, betaal je hier een soort van ‘belasting’ om je geloof te onderhouden.

Alle nieuwe inwoners van Karlsruhe krijgen er een boekje met tegoedbons die je kan gebruiken in verschillende horecazaken, shops, … Vergeet ook zeker niet om je terug af te melden wanneer je weer uit Duitsland vertrekt. 

Na je aanmelding in het Bürgerbüro kan je er vlakbij (bij ons wat dit in de Helmholzstraße) of op school (vanaf november) je begroetingspakket afhalen. Dit is dus op een andere plaats dan waar je je aangemeld hebt. Als student krijg je dan een welkomstpakket, je hebt hiervoor wel de inschrijving van bij het Bürgerburo en je inschrijvingsbewijs van de hogeschool nodig.

In het welkomstpakket zitten 5 waardebonnen van elk 10 euro die je vrij mag besteden in de vele deelnemende winkels en restaurants in Karlsruhe. Verder krijg je een bon voor je semesterticket ter waarde van ongeveer 150 euro. Pas als je bij de KVV op de Marktplatz of aan het Hauptbahnhof deze tegoedbon hebt ingeruild voor een buspas, kan je een semester lang gratis met de tram rijden. 

Financieel overzicht

Sarrah en Marianne: Een kot kostte ons 340 euro huurgeld + 90 euro onkosten/maand. De waarborgen lagen wel zeer hoog (+-1000 euro). De meeste kotbazen vragen echter ongeveer deze waarborg, namelijk 2 tot 3 keer Kaltmieten (de huur zonder onkosten).

Federica: Mijn kot kostte 400 euro per maand, met alles inbegrepen. De waarborg bedroeg 800 euro (2x huurprijs per maand). 
In het begin van het schooljaar moesten we op school 82 euro betalen om onze inschrijving, administratie en studentenkaart in orde te krijgen.
Het openbaar vervoer was gratis, aangezien we een gratis semesterticket kregen bij ons welkomstpakket. Voor langere uitstapjes kan je heel goedkoop een Flixbus boeken. 

Marianne: Ik ging twee keer op en af naar België en boekte daarvoor een trein naar Aken, wat niet zo ver is van waar ik woon. Dit kostte ongeveer 70 euro voor een heen- en terugrit. Je kan ook (goedkoper) een Flixbus boeken, maar dan ben je langer onderweg.  

Federica: Ik ben een paar keer op en af geweest naar België. Meestal nam ik twee treinen naar Brussel en dit kwam neer op ongeveer 60 euro. Als je heel last-minute boekt, raad ik je aan om een trein te nemen naar bijvoorbeeld Keulen (20-30 euro) en vandaaruit een Flixbus naar Karlsruhe (15 euro). Zo duurt het wel een beetje langer, maar je betaalt wel een stuk minder. 

Sarrah: Ik was hier met mijn eigen wagen en had het geluk dat ik gratis kon parkeren in de straat waar ik woonde. Voor een heen- en terugrit was ik, afhankelijk van de dieselprijs, tussen de 65 en 75 euro kwijt.
Eten en drinken kost in Duitsland in het algemeen iets minder dan in België, net als poets- en wasproducten, ...
Verder kost een Erasmus uiteraard wat meer, doordat je stadjes in het buitenland gaat bezoeken.  

Buddy

Je krijgt een buddy toegewezen vanuit de school. Dit is iemand waarbij je terecht kan als je met een vraag zit die niet echt opgelost kan worden door iemand van de school. Je buddy maakt je wegwijs in Karlsruhe en/of op de universiteitscampus. Ze weten ook de leuke plekjes die je gezien moet hebben, plekjes om te gaan eten, uit te gaan, ...

Federica: Een Erasmusbuddy is ten zeerste aangeraden! Ik heb mij daarvoor aangemeld op de site van AKK Erasmus Karlsruhe. Zij organiseren ook een O-Phase (week) voor de lessen beginnen, zodat alle internationale studenten elkaar beter kunnen leren kennen. De organisatie zit heel goed in elkaar. Je wordt in het begin opgedeeld in verschillende groepen en je doet al de activiteiten samen met je groep. Doorheen het jaar organiseert AKK ook vele feestjes, caféavonden en ook culturele activiteiten!



Tips

-        Maak goede afspraken met de KU Leuven zelf. Weet wat er van je verwacht wordt wanneer je je semester in het buitenland afgelegd hebt. Blijf in contact!

-        Maak ook eens uitstapjes naar de omliggende steden. Bv. Speyer, Heidelberg, Straatsburg, Stuttgart zijn heel mooie steden die op amper een uurtje rijden van Karlsruhe liggen en die met openbaar vervoer goed en goedkoop te bereiken zijn. (Wij hadden ook een auto ter beschikking.)

-        Het is echt de moeite om eens te kijken naar organisaties zoals de Flixbus. Voor weinig geld, reis je heel ver. Perfect voor studenten. Er rijdt zelfs een Flixbus van Antwerpen naar Karlsruhe.

Universiteit

De lessen van Intercultural Communication en Intercultural Management Communication worden op de Moltkestraße gegeven. Dat is een grotere campus, waar je o.a. een Mensa (cafetaria), de bibliotheek, printshop en international office kunt vinden.

Voor alle andere lessen van de studierichting Kommunikation und Medienmanagement moet je op de Amalienstraße zijn. Beide zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Verantwoordelijken:

·       Prof. Sissi Closs
Informations- und Medientechnik
Fakultät IMM | Studiengang Kommunikation und Medienmanagement KMM
Studiendekanin des Master-Studiengangs KMM
Course Director Communication and Media Management (MSc)
MINT- und Auslandsbeauftragte
Gleichstellungsbeauftragte

Met mevrouw Closs hadden we het meeste contact voor het bepalen van het lesprogramma (zie zeker ook de vakken die wij opnamen, eventueel kan je deze gewoon overnemen). Je kunt bij haar altijd met je vragen terecht en zij helpt je ook met het vinden van een stageplaats. Daarbij is het wel belangrijk er regelmatig naar te vragen, ook als ze zegt dat zij je op de hoogte gaat houden. Ze is namelijk nogal chaotisch en vergeetachtig.

Zij checkt ook regelmatig hoe het met haar Erasmusstudenten gesteld is. Zij is heel erg begaan met haar studenten en vroeg geregeld of ze iets voor ons kon betekenen. 

Bovendien werd er aan ons ook gevraagd om een kleine presentatie in elkaar te steken over de stage, de Erasmusaanvraag en de KU Leuven. Hiermee wil ze toekomstige masterstudenten aansporen om op Erasmus te gaan.

·       Ms. Angelika Günter-Warth
Incoming Student Advisor

Mevrouw Günter-Warth is de Erasmuscoördinator naar wie je alle documenten moet doorsturen om je vertrek te kunnen regelen. Het is ook aan te raden bij haar langs te gaan na je aankomst. Er zijn bijvoorbeeld ook interessante en goedkope uitstappen voor Erasmusstudenten waarover zij je meer info kan geven en er zijn ook nog enkele papieren die je moet invullen. Zo is er een bedrag van rond de 80 euro dat je moet betalen als bijdrage. Dat moet elke student daar doen. 

Je moet ook naar een ziekenfonds gaan om aan te tonen dat je in België verzekerd bent, met een gewone Eurocrosskaart zit je zeker goed. De eerste weken van oktober zit er iemand van het Duitse ziekenfonds op de campus (bij ons was dat in de Foyer, van gebouw A). Deze persoon vult dan op basis van je Eurocrosskaart een formulier in, dat aantoont dat je voldoende verzekerd bent.

Je krijgt je studentenkaart pas als je alle papieren ingevuld hebt en als je betaling in orde is. Breng zeker een pasfoto mee. Op je studentenkaart kan je geld zetten om te gaan eten in de Mensa, om te gaan kopiëren…

In de informatiebundel die je van mevrouw Günter-Warth krijgt, zit ook een blad om je aan te melden voor uitstappen in het kader van Erasmus. Dat is echt een aanrader! Het is heel goedkoop en je bent met een hele leuke internationale groep onderweg. Zo zijn er uitstapjes naar het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Je bezoekt daar ook Cannstatter Wasen. Verder is er de mogelijkheid om met een gids Karlsruhe te ontdekken of een bezoek te brengen aan het ZKM-museum. De stad Heidelberg is ook de moeite waard. Ga zeker ook naar de bijeenkomst met alle Erasmusstudenten in het begin van het semester.

Bekijk de bundel opnieuw voor je terug naar België gaat, want dan moet je ook heel wat papieren in orde brengen. Zo moet je je terug uitschrijven aan de universiteit, maar ook bij het Bürgeramt.
Omdat Sarrah de twee weken voor het schoolbegin nog geen stage had, is zij de campus wat gaan verkennen. In de week voor school was er een infomoment over het internet op de campus, hoe je daar gebruik van maakt en hoe je kan aanmelden voor je examens wanneer je je gebruikersnaam en paswoord van de school gekregen hebt. (Information center)

Vakken

We namen in ons Learning agreement dezelfde vakken over als de vakken die de studente het jaar voor ons genomen had. Dit zijn volgende vakken:

·        Praktikum/Internship (6 studiepunten)

Marianne: Ik deed mijn stage bij Dokuschmiede GmbH, een jong bedrijf dat bijsluiters maakt (bv. apparaten van Bosch en Siemens). Ik controleerde er vooral vertalingen van het Duits naar het Nederlands en testte er de gebruiksvriendelijkheid van enkele apps uit. Verder onderzocht ik voor mijn stageverslag de interne communicatie van het bedrijf.
Ik deed mijn stage de laatste 2 weken van september. Begin oktober begonnen dan de lessen. Spreek dit goed af met mevrouw Closs. Zij helpt je bij het zoeken naar een stageplaats en weet ook welke periodes haalbaar zijn. Eventueel kan je je stage ook in stukken doen (bv. elke week één dag).

Sarrah: Ik deed ook mijn stage bij Dokuschmiede, maar dan op het einde van het semester. Mijn opdrachten bestonden uit het uittesten van een handleiding, met XML werken, … Grotendeels hetzelfde als wat Marianne voor haar stage gedaan heeft.

Federica: Ik doe mijn stage pas in maart bij Lengoo in Berlijn.
Kijk voor je aan je stage begint zeker naar wat er van je verwacht wordt voor het stageverslag. Dit is namelijk niet zomaar een verslag schrijven, maar echt een onderzoek doen in samenspraak met de stageplaats en met je promotor. 

·       Wirtschaftlichkeit/Cost Efficiency (3 studiepunten)
Dit vak hangt samen met Unternehmensführung en deze lessen worden door dezelfde docent gegeven. Je leert meer over verschillende economische aspecten en op het einde van het semester dien je een Studienarbeit in. Je kunt kiezen uit een lijst van onderwerpen of zelf een thema met de docent bespreken.

·       Unternehmensführung/Business Management (4 studiepunten)
Dit vak hangt samen met Wirtschaftlichkeit en wordt door dezelfde docent gegeven. Dit vak wordt in het Duits gegeven. De inhoud gaat over hoe je een bedrijf leidt, waarbij je meer leert over financiering, liquiditeit, de balanswaarde, kostenrekening enz.
Voor Unternehmensführung heb je een examen. Belangrijk zijn de Kennzahlen: berekeningen over winst en verlies, omzet en nog zo veel meer. Je moet dus wat formules en begrippen leren. Het “Planspiel” is zeker een aanrader. Dan doe je alsof je in groep een bedrijf aan het leiden bent. Je oefent dan heel goed op de berekeningen.
De docent van Unternehmensführung en Wirtschaftlichkeit is een hele vriendelijke en aangename man. Hij werkt in het vakgebied.

·       Qualitätsmanagement/Quality Management (3 studiepunten)
Dit vak wordt gegeven in het Duits. Qualitätsmanagement wordt in twee delen verdeeld, waarbij je tijdens het jaar twee grote presentaties geeft met een groepje.
De eerste keer geven twee docenten je meer uitleg over Geschäftsprozessmanagement, EPK…

Sarrah en Marianne: Wij stelden een proces voor, legden een technisch onderdeel van lean management uit en presenteerden een schematische voorstelling van een nieuwe app.

Federica: Wij hadden bijvoorbeeld een nieuw concept en een app ontwikkeld, waardoor het Erasmus-proces wat sneller en eenvoudiger kon verlopen.
De groepjes waren verdeeld per twee of per drie.
Het tweede deel ging meer over Service Prozesse en Informationsmanagement en werd door een andere docent gegeven. Ook hier moesten we een presentatie geven. Hoe stel je een nieuw product voor? Welke strategieën gebruik je? Welke doelgroep heb je?
Alle docenten van Qualitätsmanagement zijn mensen die uit het bedrijfsleven komen. Hun ervaringen, die ze in de les vertelden, vond ik een meerwaarde. Het was een pass/fail vak.

·       Sprach- und Globalisierungsmanagement/Language and Globalization Management: Kreatives Texten für journalistische Medien, Marketing und Internet (10 studiepunten)
Bij dit vak leer je over verschillende tekstsoorten en hun kenmerken. Er komen verschillende thema’s aan bod: creativiteit, online media, marketing, samenwerking in team… Voor dit vak moet je twee kleine teksten schrijven en dan alleen of in groep nog een paper schrijven, die je in januari moet gaan voorstellen. 

·       Intercultural Management Communication (2 studiepunten)
Dit vak wordt gegeven in de Moltkestrasse. Hiervoor heb je twee weekends na elkaar een halve dag les.
De docente van Intercultural Management Communication had veel ervaring in het bedrijfsleven. Deze Engelstalige module vonden we een van de leukere, ook al waren de lessen van 9u tot 15u op zaterdag of op zondag. In totaal waren er vier lesmomenten. Met onze interculturele groep deden we activiteiten of kleine groepswerken in de les en op die manier leer je veel van elkaar.
Uiteraard was er ook wat theorie. Van dit vak was er dit jaar geen examen, maar moest je een pecha kucha maken en voorstellen. Let op! Er zijn twee modules van dit vak met verschillende docenten. Wij volgden S 9910 Intercultural Management Communication van mevrouw Gehrig.

·       Intercultural Communication (2 studiepunten)
Hiervoor moet je naar de campus van de Moltkestrasse. Dit vak gaat over verschillende interculturele aspecten zoals conflictmanagement, basic issues, critical incidents, taalproblematiek, stereotypen, basisconcepten over interculturele communicatie… In de lessen worden de taken uitgelegd. Op het einde van het semester wordt er verwacht dat je een portfolio indient, dat bestaat uit opdrachten die je doorheen het jaar krijgt. Dit pass/fail vak is in het Engels.
Deze professor vindt het erg leuk om internationale studenten in haar les te hebben. Ze stemt haar lessen dan ook af op de verschillende nationaliteiten die ze in de klas heeft. Ze geeft bijna elke week een taak mee naar huis, waarin je de leerstof van de les moet verwerken. Vaak zijn het enquêtes invullen en daar commentaar bij schrijven. 


Sarrah Van Geert (DE-ENG)
Federica Clarysse (DE-IT) 
Marianne Hubrechts (NL-DE)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten