dinsdag 20 februari 2018

Erasmus in Sevilla 2 (Universidad)



Hoe geraak je in Sevilla?
Alle wegen leiden naar Sevilla, maar best neem je toch het vliegtuig.
- Brussels Airlines heeft een speciale aanbieding voor Erasmusstudenten : je betaalt 200 euro voor heen- en terugreis en je mag 54 kg bagage meenemen, wat zeker voordelig uitkomt.
-  Als je in Sevilla een ESN-kaart koopt, krijg je 20 % korting op je volgende 8 vluchten en kan je telkens gratis een koffer van 20 kg meenemen. Aanrader!


Om van de luchthaven naar het centrum de gaan en andersom, kan je een taxi of de bus nemen.
- De bus kost 4 euro (of 6 heen en terug),
-  Een taxi kost ongeveer 25 euro (vaste prijs), hiermee sta je op een kwartiertje in het hartje van Sevilla. Dit is zeker interessant wanneer je met meerdere Erasmusstudenten bent of veel bagage bij je hebt.

Logement
Wij hebben allemaal voor de organisatie ‘Roommates’  gekozen. Je kan gewoon langs hun bureau in Sevilla gaan en dan krijg je een rondleiding langs de beschikbare kamers. Dit is gemakkelijk omdat je het gewoon kan doen wanneer je aankomt in Sevilla. Wij hadden tijdens de eerste week een airbnb geboekt, en zijn dan rustig op zoek gegaan naar een kot.  

Het voordeel aan Roommates, is dat je snel een kot vindt,  maar Roommates is geen garantie op een kot waar alles meteen in orde is. We hebben lang moeten aandringen vooraleer ze al de kleine probleempjes (losstaande lavabo, problemen met de boiler, te weinig bureaustoelen en bureaulampen) kwamen verhelpen. Ze doen het uiteindelijk wel, maar er gaat wat tijd overheen.
Zo hadden Maarten, Nora en Tibo samen een appartement bij roommates waarvan de boiler niet altijd werkte. Er is wel enkele keren een klusjesman langsgekomen om het probleem eens te bekijken, maar de boiler is nooit hersteld geweest.
Een ander nadeel van Roommates is dat je de huur elke maand cash moet gaan betalen op hun eigen bureau. Dat is onhandig wanneer je in een ander deel van de stad woont.

Tijdens onze Erasmus hebben we andere studenten leren kennen die bij ‘Aluni’ een kot huurden, wanneer we deze organisatie vergeleken met Roommates, merkten we wel dat deze organisatie een pak correcter was.
Een nadeel aan Aluni, is dat je je kot op voorhand via het internet al moet vastleggen zonder het echt gezien te hebben.


Universiteit

Administratie
De Administratie van Universidad de Sevilla was bijna onbestaand. In het begin moet je je Learning Agreement laten ondertekenen op de dienst van Erasmus op de campus zelf. Hou ze daar wel een beetje in de gaten, want Fien haar Learning Agreement waren ze bijvoorbeeld kwijt gespeeld.
Wanneer je aankomt, moet je ook langs International Office gaan om je te laten registreren als student, hiervoor pak je best de metro want het ligt op enkele kilometers van het stadscentrum. Je kan de metro pakken vanaf  ‘Puerta de Jerez’ naar de halte ‘Gran Plaza’. De International Office ligt op zo’n 100 meter van die halte.

Je bent dus eigenlijk vooral op jezelf toegewezen als het gaat om vakken, beurscontract of andere vragen. Aarzel zeker niet om ons een berichtje te sturen als je er niet aan uit kan.



Vakken
  • Lenguas del Mundo
Blue : prof Salguero
Dit vak gaat is zeker goed te doen . In het begin leek het vak heel chaotisch maar na enkele lessen valt alles op zijn plaats en wordt het veel duidelijker. Profesor Salguero is een heel vriendelijke man en hij gebruikt duidelijke powerpoints. De powerpoints bevatten een groot deel van de examenleerstof. Je kan ook één examenvraag volledig voorbereiden.

Maarten: Kies zeker niét voor professor Vidal… Deze prof zet het materiaal dat hij gebruikt (mindmaps zo groot dat je er niet wijs uit geraakt) niet online en geeft zeer chaotisch en ongestructureerd les.
  

  • Teatro Hispanoamericano
Fien, Nora, Maarten, Blue : profesor Camacho
Opgelet! De vorige jaren moest je geen examen doen voor dit vak maar vanaf dit jaar wel. Het is een aangename professor maar hij heeft een heel sterk accent waardoor het soms nogal moeilijk is om hem te volgen. Hij gebruikt ook geen powerpoints dus je moet alles zelf kunnen noteren. Als je van structuur en van duidelijke cursussen houdt, is dit vak geen aanrader.
Wij hebben allemaal samengewerkt met elkaar en onze nota’s gedeeld. Wanneer je goede nota’s hebt, is het examen zeker te doen.

  • Narrativa francesa

Fien en Blue : prof Carmen Camero Peréz

Ze was een strenge maar rechtvaardige prof en ze had heel gestructureerde lessen. Wij vonden de inhoud heel interessant. Wij hadden gekozen voor de “evaluación continua” waarvoor we twee kleinere examens doorheen het jaar moesten doen. Om te slagen, moest je ook 80% van de lessen aanwezig zijn en vier keer een tekstfragment bespreken in de klas. Als je moeite doet voor dit vak, zal je zeker niet buizen. Wij raden het vak aan.

  • Imaginarios míticos en la cultura francesa
Fien en Blue : prof Ariadna Luis Borges
Eerst en vooral, kies nooit voor een vak van deze prof!!! Ze is onprofessioneel, je kan haar zelfs moeilijk beschrijven met de term “prof”. In het begin van het jaar zei ze dat je niet aanwezig moest zijn en dat het geen invloed had op de punten, maar dat bleek uiteindelijk wel het geval. Ze gaf eigenlijk geen les, we moesten elke les teksten lezen en vragen daarover beantwoorden terwijl zij zelf misschien maar 10 woorden zei. Wij vonden dit vak totaal oninteressant en nutteloos.

  • Francesa VII
Blue : prof Ariadna Luis Borges

Nog een keertje, kies geen vak van deze prof. Zij gaf ook tijdens dit vak geen les. Ze las elke les af en elke keer als iemand een vraag stelde moest ze het gaan opzoeken omdat ze het antwoord niet kende. Heel het semester hebben we theorie gezien die we eigenlijk nooit nodig hebben gehad. Het examen bestond uit een leestest, een luistertest, een schrijftest en een presentatie, waar we tijdens de les amper oefeningen over hebben gekregen. Het is een vak uit het vierde jaar, waardoor het niveau van Frans nog wel hoog was. Het examen was moeilijk.

  • Historia Literaria francesa Moderna y Contemporanea
Fien : prof Concepción Peréz Peréz

Dit is een literatuurvak, dat betekent dus dat je veel boeken gaat moeten lezen. Als je daar niet van houdt, volg het dan zeker niet. De prof ook een beetje chaotisch en verward maar de leerstof is wel interessant en het vak is zeker haalbaar als je er wat tijd en moeite insteekt en regelmatig naar de lessen gaat. Ook voor dit vak is er geen cursus of powerpoint dus je moet je eigen cursus in elkaar steken.

  • Antropología
Nora, Maarten en Fien : prof Anastasia Bermudez Torres en prof María Ema Martín Díaz

Dit is een vak van de faculteit van geografie en geschiedenis (wel op dezelfde campus!). Bij dit vak heb je een uitgebreide powerpoint en een duidelijk boek, wat ervoor zorgt dat dit vak zeker haalbaar is. Tijdens de eerste lessen, kregen we les van Prof María Ema. Zij  gaf heel duidelijk les en vertelde vele interessante dingen. De tweede prof daarentegen, Anastasia Bermudez Torres, las letterlijk de powerpoint af en deelde afgedrukte teksten uit die je dan per 4 (!!!) moest lezen. Het vak is zeker haalbaar en was heel interessant in het begin, het was gewoon spijtig dat de tweede prof het zo oninteressant en monotoon maakte.

  • Variedades de Inglés:
    Nora en Maarten
     We raden je aan om voor dit vak voor professor Langmuir te kiezen. Hij is een Schot (die mooi Brits praat) en praat dus geen Engels met een Spaans accent. Hij is een zeer lieve man die je helpt waar nodig. Je hoeft niet al te veel te noteren tijdens de les want alles staat op zijn powerpoints of in de ‘readings’ waarop zijn lessen gebaseerd zijn. Hij stelt het materiaal ook tijdig ter beschikking!
    Je resultaat is gebaseerd op een presentatie nog voor de examenperiode (30 procent), aanwezigheid in de lessen (10 procent), en een schriftelijk examen (60 procent). Wees gerust, hij maakt het zijn studenten niet te moeilijk.

  • Inglés Instrumental II:
    Nora en Maarten
    Dit vak hebben we gevolgd bij professor Iñigo Mora. Zij gaat traag en praat bovendien Engels met een zwaar Spaans accent. Eén keer per week hadden we ook mondelinge lessen waar werd geoefend op spreekvaardigheid. Deze werden gegeven door een native Amerikaanse, die dus wel deftig Engels spreekt.
    Het niveau van de lessen lag duidelijk lager als het niveau dat we in België gewoon zijn. Maar mispak je zeker niet: het examen daarentegen is niet zo gemakkelijk! Op het einde van het semester leg je een algemeen examen af dat je level van Engels toetst. Hiervoor kan je je niet echt voorbereiden.


Leven in Sevilla

Sevilla is echt een zalige stad: altijd mooi weer, gezellige cafés, lekkere tapas, leuk sfeertje… Het is een hele populaire Erasmusbestemming, dus je zal zeker veel vrienden maken van over de hele wereld. Je hebt ook twee grote clubs voor Erasmusstudenten : ECS (Erasmus Club Sevilla) en ESN (Erasmus Student Network). Zij organiseren wekelijkse feestjes voor erasmusstudenten en reisjes naar omliggende landen/steden. Zo zijn wij naar Gibraltar,, Lissabon, Málaga, Córdoba, Ronda, Cádiz, Granada en Marokko geweest!
Over het algemeen zijn de actviteiten van ECS iets beter georganiseerd dan die van ESN.
Wij zouden jullie zeker aanraden om naar hun feestjes/reizen te gaan, ze zijn super leuk en je leert er enorm veel nieuwe vrienden kennen! Ook de begeleiding van ECS doet echt moeite om je te betrekken bij hun activiteiten en kennen je vaak snel bij naam!


Weer :  Wanneer je in september aankomt in Sevilla, zal het waarschijnlijk erg warm zijn. Temperaturen schommelen dan tussen de 34 - en 40 graden. Tijdens de winter, wordt nooit echt koud in Sevilla, temperaturen schommelen dan nog tussen de 15-en 20 graden. Neem wel een winterjas mee want in de ochtend en avond kan het al wel eens frisjes worden. Op kot heb je ook niet echt centrale verwarming nodig, toch is het aan te raden een klein verwarmertje te kopen tijdens de wintermaanden.
Het aantal regendagen is heel miniem; bij ons heeft het maximum 7 dagen eens een beetje geregend. Van het weer alleen, word je al feliz : terrasjes doen in januari is doodnormaal.

Uitgaan : Wij hebben een zelfgemaakte slogan die we met jullie willen delen : “If you want to go loco, go to Koko”!!!  Als Erasmusstudent, kan je in vele clubs gratis binnen met je ECS- of ESN bandje. Moet je wel betalen? Dan krijg je binnen vaak een drankje. Wijzelf vonden ‘Koko’ een super toffe club, deze club ligt onder ‘Las Setas’ (heel cool!). Ook Uthopia, ‘de club met drie verdiepingen’ en het Casino zijn zeker aan te raden!

Eten : Het eten in Sevilla is overheerlijk. Tapatje hier, tapatje daar en smullen maar. Als je eens echt goed uit eten wilt gaan, ga dan zeker naar Duotapas, Ovejas Negras, Perro viejo, El Pintón,Bar Antojo ... Er zijn te veel goede restaurants om op te noemen. Uit gaan eten is echt goedkoop tegenover België : voor 3 tapas geef je meestal minder dan 10 euro uit. 


Maarten Maes, Blue Van Gelder, Fien Bovend'aerde, Nora Larosse
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten