woensdag 21 februari 2018

Erasmus in Napels (Università degli studi di Suor Orsola Benincasa)



Zon, zee, strand, mooi weer, prachtige bezienswaardigheden… Napels heeft het allemaal, maar ook net dat tikkeltje meer! Laat je niet misleiden door de reputatie die de stad heeft, het is wel degelijk dé perfecte Erasmusbestemming! Nog niet overtuigd? Lees dan vooral verder.

Administratie
We weten het, de administratie is het minst leuke gedeelte van je hele Erasmus, maar wel noodzakelijk. Vergeet niet, je bevindt je in het zuiden van Italië, dus bereid je voor op heel wat chaos in de eerste weken van je verblijf. Geen zorgen, het komt allemaal wel goed!
1.     In Italië heb je een codice fiscale nodig om een verblijf te huren. Dit is een code die je moet aanvragen in een van de Uffici delle Entrate (vb. in Via Armando Diaz). Controleer goed de openingsuren en voorzie voldoende tijd (de wachtrijen kunnen namelijk heel lang zijn). Vergeet zeker geen kopie mee te nemen van je identiteitskaart en een inschrijvingsbewijs van jouw school in Napels (voor Università degli studi di Suor Orsola Benincasa is dit jouw tesserina). 

School
Wij waren de proefkonijnen om naar Università degli studi di Suor Orsola Benincasa te gaan.
Voor alle zaken omtrent je Erasmus kan je terecht bij het Ufficio Erasmus (via Santa Caterina da Siena 37, in de faculteit Letteren). De verantwoordelijke van dit Ufficio heet Giuseppe Piromallo. Een goede raad: stuur hem geen mails met vragen, want die beantwoordt hij toch niet. Als je hem daarentegen opzoekt in het Ufficio zelf, zal hij je wel helpen. Hou er wel rekening mee dat je aan veel dingen zelf zal moeten denken, want hij is nogal een warhoofd.
Bij hem kan je terecht voor:
-        Inschrijving
o   Wanneer je in Napels aankomt, begeef je je best zo snel mogelijk naar het Ufficio om je inschrijving te voltooien. Geef duidelijk aan welke richting je gaat studeren, want binnen de faculteit zijn verschillende richtingen. Hou er rekening mee dat het Ufficio Erasmus niet zo heel vaak open is, dus let hier goed voor op.
-        Tesserina (soort papieren studentenkaart) + kaart waar je korting mee krijgt in diverse restaurants
o   De tesserina moet je zelf invullen bij jouw inschrijving. Dit is een soort kartonnen studentenkaart/identiteitskaart die je nodig hebt voor het aanvragen van de codice fiscale. Verder krijg je ook nog een blauwe kaart waar je korting mee krijgt in verschillende restaurants. Die laatste kaart moet je ZEKER meenemen wanneer je om je confirmation of stay gaat. Die kaart wordt namelijk verknipt en dat mag je niet zelf doen.
-        Area operativa UNISOB
o   Dit is de Toledo van de universiteit. Hier kan je je inschrijven voor de examens, kan je extra studiemateriaal raadplegen enz. https://areaoperativa.unisob.na.it/WorkFlow2011/Logon/Logon.aspx?ReturnUrl=%2f
Via deze link kan je je registreren en ook gebruik maken van het internet op school (dit kan je wel alleen als je al ingeschreven bent op school).
-        Confirmation of Stay + Transcript of records
o   Ten vroegste 3 dagen voor je vertrekt, ga je naar het Ufficio om je confirmation of stay te laten invullen. Verder moet je ook zelf jouw Transcript of Records aanvragen, want dat sturen ze niet zelf door (= puntenlijst). Hou ook hier zeker rekening met de openingsuren van het Ufficio. Best kan je ook laten weten dat je je confirmation + transcript op een bepaalde dag (vb. 7/02/2019) wil laten invullen/komen halen. Dan ben je er zeker van dat het in orde komt.

Wij studeren allebei Frans-Italiaans. Op deze universiteit kan je geen Nederlandse vakken volgen, want Nederlands wordt hier niet gegeven. Wij hebben de volgende 3 vakken gevolgd:
1.     Introduzione alla traduzione scritta e orale – 9 stp
a.     Dit is zeker een aanrader! De leerkracht is enorm vriendelijk en staat open voor Erasmusstudenten. Het vak lijkt wat op VTW, maar is iets praktischer. Aangezien de leerkracht zelf een tolk is, ligt de nadruk vaak op het tolken, wat wij wel erg interessant vonden. Voor het vak moet je een kleine paper maken (ong. 3 pagina’s) waarin je verschillende vertalingen vergelijkt met elkaar. Daar stelt ze ook enkele inhoudelijke vragen over op het examen.
2.     Filologia e linguistica romanza – 9 stp
a.     Je kan dit vak zeker een uitdaging noemen! Laat je echter niet afschrikken, het vak is erg interessant en de leerkracht houdt rekening met het feit dat je een Erasmusstudent bent. Studenten die Latijn hebben gestudeerd, hebben hier wel een kleine voorsprong. Het vak bestaat nl. uit 2 delen: een theoretisch deel en het bestuderen van oude teksten (Chanson de Roland en el Cid). Voor de studenten die Engels of Duits studeren bestaat er een variant van dit vak nl. Filologia e linguistica germanica.
3.     Letterature dei paesi di lingua francese (6 stp) ,  con laboratorio didattico (3 stp) – 9 stp
a.     We zullen maar ineens met de deur in huis vallen: dit vak is geen aanrader. Dan hebben we het vooral over het theoretisch gedeelte met mevrouw Craveri. Aangezien de leerkracht een grote literaire kennis verwacht van haar leerlingen, was dit moeilijk voor ons zijnde studenten toegepaste taalkunde. Ze houdt ook niet echt rekening met Erasmusstudenten. Het onderdeel laboratorio didattico, gegeven door Alvio Patierno, is daarentegen wel een aanrader. Vooral voor mensen die graag in het onderwijs willen staan, is dit een nuttig vak. Je leert hoe je literaire teksten moet voorbrengen in een klas. De leerkracht is ook wel ‘Erasmusgezind’ en is al heel tevreden als je goed je best doet.
Zoals jullie kunnen zien, kan je de vakken ook apart volgen. Ben je dus niet zo geïnteresseerd in literatuur, maar wel in het laboratorio, bestaat de mogelijkheid om alleen het laboratorio te volgen.

Om je vakken te kiezen, bekijk je best op de website van de school (onder LePre) welke vakken er allemaal zijn en welke vakken in het eerste semester vallen. Let wel op, het blijft Italië. Toen wij aankwamen, bleken enkele vakken niet meer te bestaan of in een ander semester te worden gegeven. Eigenlijk is onze goede raad om aan het begin van je Erasmus zoveel mogelijk vakken te volgen die een optie kunnen zijn. Je zal vaak pas na 2 à 3 weken van aanvang aan de universiteit, een definitief Learning Agreement kunnen opstellen.

Verblijf

Een verblijf vinden in Napels was voor ons wel een uitdaging. Er bestaan weinig sites waar je koten kan bezichtigen en huren. Je vindt wel enkele opties op Easystanza of Erasmusu. Je moet echter lidgeld betalen om gebruik te kunnen maken van de diensten op deze sites zonder de zekerheid dat je daadwerkelijk iets vindt. Ik (Shari) heb besloten begin september al naar Napels af te reizen om een kot te zoeken voor Lise en mijzelf. In Napels kan je dan rondlopen en telefoonnummers verzamelen van advertenties die op straat ophangen. Toen ik in Napels was, heb ik er echter voor gekozen het kantoor van Erasmuspoint (Corso Umberto I, 132) te bezoeken. Dit is een non-profit organisatie die je helpt om een kot te zoeken. De mensen van het kantoor zijn wat chaotisch, maar helpen je goed verder. Er zijn wel enkele dingen waarmee je best rekening houdt:
1.     Je kan het best naar het Erasmuspoint gaan met een van je ouders. De mensen van Erasmuspoint gaan als volgt te werk: ze ontvangen je in de voormiddag en kijken naar je wensen. Op basis daarvan maken ze afspraken met kotbazen voor je in de namiddag. Als je echter alleen naar het kantoor komt, is er een grote kans dat ze je meesturen met bezichtigingen van gigantische koten, die vaak van slechtere kwaliteit zijn. Bovendien ga je dan naar bijvoorbeeld 9 kamers kijken met 30 personen. De kans dat je ook echt een kot vast kan leggen is dus klein. Als je echter met een ouder komt (ik met mijn mama), maken ze vaak afspraken voor jou alleen of slechts met 2 of 3 studenten maximum. Ze zoeken ook gerichter naar koten die echt volledig aan jouw wensen voldoen.
2.     Deze organisatie biedt eigenlijk enkel hulp aan de volgende scholen waaruit KULeuven-studenten kunnen kiezen: L’Orientale en Federico II. Toch maken ze vaak uitzonderingen voor leerlingen van onze universiteit (Suor Orsola Benincasa) en kan je er dus vrijwel altijd terecht. Ze hopen op die manier ook financiële steun van Benincasa te krijgen. Verschiet er niet van als een van de medewerkers je vraagt hen als bedankje aan te prijzen bij Benincasa. Het is daar nu eenmaal de gang van zaken.
3.     Als je een kot bezoekt, vraag je best altijd naar de totaalprijs. Vaak zeggen kotbazen hoeveel je maandelijks moet betalen, maar vergeten ze te vermelden dat er nog vaste kosten (spese) bijkomen. Het is bovendien belangrijk dat je weet hoeveel je moet betalen als je een contract laat opstellen in Erasmuspoint.
4.     Erasmuspoint zal je het advies geven om enkele dagen voor je Erasmus begint naar hun kantoor te komen. Ik zou jullie toch eerder aanraden om zoals mij wat vroeger naar Napels af te zakken. Ik heb veel studenten ontmoet waarvan het schooljaar al begonnen was, die nog steeds geen kot gevonden hadden. Je kan best in juli gaan of de tweede week van september. Begin september zijn namelijk veel kotbazen nog op vakantie en in augustus is het Erasmuspoint niet open. Het is trouwens de perfecte kans om Napels al een beetje te verkennen!

De kamer die ik (Shari) huurde, kostte 450 euro alles inbegrepen. De kamer die Lise huurde, was eigenlijk een ‘doppia’ (tweepersoonskamer) en werd daarom verhuurd aan 530 euro alles inbegrepen. Wij woonden in een appartement met 3 slaapkamers en 2 badkamers en moesten dus een badkamer met elkaar delen, maar aangezien je elkaar goed kent, is dat niet erg. Ons appartement lag vlak bij Via Duomo en Corso Umberto I, dicht bij L’Orientale en Federico II. Omdat onze universiteit vrij afgelegen ligt, was de afstand school-appartement voor ons wel iets langer. Het was ongeveer 20 minuutjes stappen naar de funicolare en in totaal was je ongeveer 30 minuten onderweg naar de universiteit. Ons appartement bevond zich zeer dicht bij de uitgaansbuurt van de studenten. Wij hadden ook verschillende supermarkten in de buurt. Ook handig: het Erasmuspoint lag letterlijk om de hoek. Leuk om te vermelden is dat onze kotbazin heel tevreden van ons was en ons heeft gezegd dat we toekomstige, geïnteresseerde studenten altijd haar telefoonnummer mogen geven.

Naast Erasmuspoint kan je ook terecht bij een andere organisatie namelijk Erasmusland. Deze organisatie moet je op voorhand contacteren om een afspraak te maken op hun kantoor. De organisatie is vergelijkbaar met Erasmuspoint.

Eten + uitgaan
Om lekker te kunnen eten en op gezellige plekken uit te gaan, is Napels de uitgelezen stad. Dicht bij de universiteit is er een klein barretje, waar je zelf jouw panino kan samenstellen. In de school zelf is er natuurlijk ook een cafetaria. Dit is een soort caravan die je buiten kan vinden. Ook hier kan je panini laten samenstellen, maar je kan er ook warme maaltijden, slaatjes enz. bestellen.
Een van onze favoriete eetgelegenheden was Perfectoo, gelegen op Corso Umberto I. Je hebt 2 verschillende Perfectoo’s, eentje om te lunchen en de andere om ’s avonds een hamburger te gaan eten. Het eten is er erg lekker en niet duur, ideaal voor een student dus!
Lekker en goedkoop avondeten kan je ook bij Sorbillo, de beste pizzeria van de stad! Hier betaal je zo’n 4 euro voor een pizza margherita, de lange wachtrij moet je er wel bijnemen. Ook een aanrader is Da Nennella, hier betaal je zo’n 12 of 15 euro voor een hele menu met water en wijn inbegrepen.
Je hebt ook talloze uitgaansmogelijkheden in Napels! Ga je liever wat drinken met vrienden, zak dan ’s avonds af naar Piazza Bellini of Piazza San Domenico, sfeer gegarandeerd! Je koopt gewoon een drankje bij een van de winkeltjes in de buurt en drinkt het op op het plein.
Wil je veel nieuwe Erasmusstudenten leren kennen? Zak dan vrijdag-of zaterdagavond af naar Cammarota, hier drink je Aperol Spritz voor slechts 1 euro!
Waag je liever een dansje ’s avonds? Ga dan naar Tuscia of Galleria 19! Vrijdag kan je bij Tuscia terecht voor een leuk Erasmusfeestje. Als je een kaart hebt gekocht bij ESA zijn deze feestjes gratis. Hetzelfde geldt voor de Erasmusfeestjes in Galleria 19 op zaterdag. Deze feestjes gaan dan weer uit van ESN. Je kan zelf kiezen bij welke groep je je aansluit.
Wil je beide zaken combineren (praten en dansen)? Ga dan woensdag naar Greenwich. Hier wordt elke woensdagavond een beerpongtournament georganiseerd. Daarna kan je nieuwe mensen leren kennen en (voor wie wil) nog wat dansen.

ESN
Wij hebben er aan het begin van onze Erasmus voor gekozen om ons aan te sluiten bij ESN. Deze organisatie regelt allemaal uitstapjes, feestjes enz. voor Erasmusstudenten. De staff is echt ontzettend vriendelijk en zijn ook vrienden voor het leven geworden. Om lid te worden van ESN, moet je eenmalig 10 euro betalen voor een kaart. Voor deze kleine bijdrage kan je van heel wat voordelen genieten (korting bij uitstapjes, korting in Galleria 19…) Om de kaart aan te maken, moet je een pasfoto meenemen en een inschrijvingsbewijs van je gastuniversiteit. De activiteiten zijn relatief goedkoop en zeker de moeite (vb. Procida, Luci d’artista a Salerno, Napoli sotterranea…). Andere uitstapjes zijn iets duurder, maar duren ook veel langer (vb. 4 dagen Toscane, Carnevale di Venezia enz.).
Buiten ESN heb je ook nog 2 andere organisaties die zich inzetten voor Erasmusstudenten nl. ESA en Erasmusland, hier kunnen we helaas niet zoveel over vertellen, omdat we zelf geen lid waren van deze organisaties. Het principe is wel hetzelfde: ze regelen uitstapjes en feestjes en ook verschillende taalavonden. Ook voor deze organisaties moet je een kaart laten aanmaken.
Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Napels is, net zoals in bijna elke grootstad, chaotisch en onvoorspelbaar. Net zoals bij ons, kunnen er wel eens stakingen zijn. Nochtans functioneert het openbaar vervoer in de stad het grootste deel van de tijd wel. Er zijn verschillende vervoersmiddelen: bussen, twee metrolijnen, twee funicolare’s en treinen. Voor meer informatie kan je terecht op de website van ANM en/of Trenitalia. 


Shari Maller en Lise Van Rysseghem

1 opmerking:

  1. Hallo, onze dochter studeert toegepaste taalkunde Engels - Italiaans aan de universiteit Gent. Het eerste semester van 2019-2020 zou zijn naar Napels gaan studeren in de Suor Orsola Benincasa. Kan je ons meer gegevens bezorgen over de kamer die jij hebt gehuurd toen je in Napels verbleef?

    BeantwoordenVerwijderen