vrijdag 16 februari 2018

Erasmus in Edinburgh



Verblijf:
Om een residentie te vinden zijn er verschillende sites die je kan gebruiken: studentpad.co.uk, gumtree.com, spareroom.co.uk, enz. voor koten. Als je een studentenresidentie zoekt, heb je de IQ residenties en Arran house. Op de website van Heriot-Watt zelf staan er ook heel wat links naar websites voor kamers.

Er is ook de optie om op de campus zelf te verblijven. Hou er wel rekening mee dat verblijf daar niet is gegarandeerd aangezien eerstejaars voorrang krijgen op de kamers, maar normaal is het mogelijk om er als Erasmusstudent te verblijven. We zouden dit echter niet meteen aanraden. De campus is met de bus zo’n 40 minuten van het centrum van Edinburgh verwijderd en van medestudenten daar weten we dat de keukenopties nogal magertjes zijn in de flats (of je moet geen probleem hebben met het feit dat je enkel een microgolf kan gebruiken).

Je hoeft ook niet per se in het centrum van de stad te verblijven: zoals hieronder zal uitgelegd worden is het openbaar vervoer een handige manier om overal (zelfs vlot) te geraken.

Lessen en Heriot Watt:
Heriot-Watt University zal op tijd een mail met daarin de vakken waartussen je kan kiezen opsturen. Op de eerste dag van de welkomstweek zelf geven ze diezelfde lijst (eventueel met aanpassingen) opnieuw. Qua kiezen van vakken is alles zeer duidelijk aangegeven en verlopen eventuele veranderingen vlot, dus je hoeft je hier niet te veel zorgen over te maken.

Je kiest in totaal vier vakken, als je voor de composite courses kiest, moet je daar minstens drie opties van kiezen. 

Als je de kans hebt om les te krijgen van John Cleary, grijp die. Een zeer goede, geëngageerde prof met een brede kennis. Hij geeft o.a. Applied Linguistics, British Culture, TESOL 1 en Introducing Film. 

We volgden allebei Critical Writing & Analysis en British Culture. CW&A is niet altijd de meest boeiende les, maar is wel enorm handig als voorbereiding voor het schrijven van je bachelorpaper. Deze lessen focussen op het plannen van, het structureren en het effectieve schrijven van essays.

British Culture vertelt je niets nieuws, maar geeft je wel interessante ‘inside’-inzichten over topics als Brexit, de Schotse onafhankelijkheid, de algemene Britse cultuur, etc. Plus het wordt gegeven door John Cleary.

Composite courses wordt geteld als één van je vier vakken, maar bestaat uit verschillende aspecten van het leren en onderhouden van je tweede taal (Spaans, Frans of Duits) om je tweede taalkeuze te onderhouden. Dat omvat schrijven en spreken, maar je kan ook al duiken in het vertalen en tolken. Het is een uitdaging om dat in twee talen die niet je moedertaal zijn te doen, maar zeker haalbaar, leerrijk en interessant.

Introducing film is een interessant vak als je een passie voor films en filmkritiek hebt. Je leert hier meer over de verschillende filmgenres door de jaren heen, filmtaal, leert kritisch te kijken naar films en ze te analyseren en uiteindelijk zet je al die nieuwe kennis in praktijk door in kleine groepjes een kortfilm te maken.

TESOL 1 (Teaching English to Speakers of Other Languages 1) bevat wel wat herhaling van dingen die je al eerder hebt gezien in Engels Taalkunde 2, maar de lessen zijn interessant en een goede opfrissing. Als je interesse zou hebben om later les te geven is dit een aanrader. Er worden hele lessen besteed aan teaching methodologies en de praktijk.

Als je niet tevreden bent over een van je vakken, of je schema clasht, is dit geen probleem. HWU geeft je zo’n drie weken de tijd om dingen aan te passen. 


Socializen:
Tijdens de freshers week op HWU krijg je de kans om je aan te sluiten bij verschillende societies en sportclubs. DOE DAT ZEKER! Het is een goede manier om met ‘local’ studenten contact te leggen en vrienden te maken. Wij waren lid van de Language society en de Physics society (je hoeft dus ook helemaal niet een bepaalde richting te volgen om lid van een society te worden), maar er is voor elk wat wils: theatre-society, boekenclub, dj-society, een bierliefhebbers-society, anime-society, een barista-society, zelfs een club die aan middeleeuws LARP-ing doen. Kortom: je kan het niet gek genoeg bedenken of er is een society voor (en als ze er nog niet is, kan je ze zelf oprichten).

De opties voor de sportclub zijn ook oneindig: van basketbal tot boogschieten, van kajakken tot squash, schermen, boksen, cheerleaden, … je kan letterlijk alles doen. De sportclubs zijn zeer toegankelijk en vereisen geen voorkennis voor de verschillende sporten. Om in het algemeen deel te nemen aan een sportclub (of om gebruik te maken van de fitnessruimtes in het ORIAM-gebouw) moet je een Oriamsubscription betalen van zo’n 100 pond. Niet goedkoop maar is het wel waard. 

Openbaar vervoer:
Edinburgh heeft met de Lothian buses een zeer efficiënt bussensysteem. Ze rijden 24/7 en de bus is de beste manier om de campus te bereiken. Daarom raden we je zeker aan om een student Ridacard (het busabonnement) te nemen. Deze kaart kan je kopen in de Lothian road busshops, waar je ze ook kan herladen. Of je herlaadt de kaart per vier weken (45 pond) of je vraagt om de kaart op te laden tot de einddatum van je verblijf. Zorg ervoor dat je eerst je studentenkaart hebt voor je de ridacard aanvraagt zodat je er een aan de studentenprijs krijgt, zonder studentenkaart krijg je geen student Ridacard. Download ook de Lothian road app, zeer handig. 

De campus is vanuit het stadscentrum (Princes Street) gemakkelijk te bereiken via de lijnen 25, 44 en 45. Je kan de campus ook niet missen: de bushalte heet Riccarton Campus en is ook de eindhalte van die drie buslijnen; je kan gewoon van de omgeving genieten in plaats van steeds na te kijken of je al bij je bushalte bent!

Een beetje meer info over de bussen zelf: als mensen op de bus stappen, begroeten ze altijd de chauffeur en bij het afstappen bedanken ze hem. Best schattig en ook beleefd al je dat zelf ook doet. Geen schrik hebben om in de rij voor de bus te gaan staan: elke bus stopt aan zijn paaltje, kijk altijd goed aan welke paal je moet zijn op sommige grotere haltes, het lijkt misschien vreemd uitgelegd, maar je zal het wel begrijpen eens je er bent.

Nachtleven:
Het nachtleven in Edinburgh is zeer levendig. De beste pubs vind je op en rond Grassmarket (Blackbull,  Finnegan’s Wake, Banshee Labyrinth, Revolution en Frankenstein Pub zijn zeker aanraders) en er zijn ook heel wat clubs die de moeite waard zijn. De Propaganda-avonden in Liquid Rooms zijn zeer plezant voor zij die liever losgaan op alternatieve/ indierock. Why not en Silk zijn ook altijd fun en goedkoop.  Let wel, als je naar een pub of club gaat, vergeet niet je ID mee te nemen. Ze checken die altijd en zijn er zeer streng op.

Edinburgh zelf:
Edinburgh is een mooie, gezellige stad met veel musea. The Scottish National Gallery heeft vaak interessante tentoonstellingen en een mooie permanente tentoonstelling. Vanop Edinburgh Castle kan je zeer mooie foto’s nemen en het kasteel bevat verschillende musea over Schotland en Edinburghs geschiedenis maar de inkom is best wel prijzig als je geen interesse hebt in die musea.
Arthur’s seat opgaan is zeker en vast de moeite. Je krijgt een supermooi panorama van heel Edinburgh. Trek wel je stevigere schoenen aan, hoe dichter bij de top, hoe rotsachtiger de ondergrond!

Al van begin november is de onontwijkbare Edinburgh Christmas Market ook zeker de moeite, zeer gezellig.

Als je de kans hebt om al in de zomervakantie naar Edinburgh te komen kan je het Fringefestival meemaken. Een kunstfestival gevuld met theater, comedy, muziek en dans.

Onze e-mailadressen voor meer info:
atalyadecock@gmail.com (of stuur me een berichtje via Facebook ‘Atalya De Cock’)
lieven.bollansee@student.kuleuven.be (of idem onder ‘Lieven Bollansée’)
Sites voor verblijf:
Ridacard info:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten